Az ország tortája 2023

Igazán nagy megtiszteltetés, hogy idén a MONO CAKE AND DESSERT is felvehette a kínálatába a 2023-as Magyarország tortája nyertese finomságait.

A győztes a Spicces füge respektus elnevezésű torta lett, melyet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrászmestere, Lakatos Pál álmodott meg.

A torta ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett. A győztes torta mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

 

A Kikelet lett Az ország cukormentes tortája 2023-ban

„Az idei versenyt Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza nyerte meg Kikelet elnevezésű édességével. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé-mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A Kikelet íz- és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik” – derül ki a Magyar Cukrász Ipartestület oldaláról.

Gyere és merülj el az ízek világába az ország tortája ízben és emlékekben egyaránt gazdag élményt nyújt.

Mono Cake and dessert

Péterváry Kitti

Papp Ákos

Vadászi Klaudia